Näin mokaat projektin ulkoisen viestinnän
Projekti eli hanke = tarkkaan suunniteltu työ tietyn päämäärän saavuttamiseksi
Viestintä eli vuorovaikutus= voidaan ymmärtää sekä sanomien vaihdannaksi että merkitysten tuottamiseksi
Empiirisen tutkimukseni mukaan ”Vinkkejä viestintään”- tyyppisiä blogeja kuvapankin vaaleasävyisillä toimistokuvilla on noin seitsemäntoista tusinassa, joten raapustelin vinkkilistauksen, kuinka päätyä suhteellisen varmasti pakarat edellä puunoksalle. Tästä minulla meinaan on tavallista enemmän kokemusta, sillä eihän kukaan nyt oikeasti lue ohjekirjaa tai karttaa.
Ohjeet pätevät täysin myös tähän kyseiseen allekirjoittaneen sivustoon.
1. Älä suunnittele. Mitään. Suunnitelmallisen tasaisen puksuttamisen sijaan starttaa viestintä luotijunan lailla. Kisalähdössä ei sen tarkemmin ehdi murehtimaan sidos- ja kohderyhmistä tai varsinkaan viestintäsuunnitelmasta. Tämä on niin sanottu ”kuhan tapahtuu”-malli. Ennen tekemistä olisit voinut suunnitella esimerkiksi:
Kenelle, mistä ja miksi viestit
Millainen on tyypillinen viestin vastaanottaja, mikä häntä kiinnostaa ja mitä lisäarvoa voit sisällölläsi tuoda
Millä äänensävyllä (tone of voice) viestit ja kuinka usein
Kuinka seuraat tuloksia: mitä kautta viestintääsi päädytään, kuinka monta kertaa sitä on katsottu ym. analytiikka (esimerkiksi Google Analytics)
Mikä on tavoitteesi? (Tiedottaa avoimesti ja hyvin, informoida, tehdä projektia tunnetuksi, luoda hyvää mainetta...?)
2. Viesti ihan samanlailla kuin kaikki muutkin.
Yksi näppärimpiä keinoja hukkua massiiviseen informaatiotulvaan on valita geneerinen, hajuton ja mauton pohja viestille, sekä käyttää ainoastaan valmiita kuvapankkikuvia, rohkeimmat jättävät kuvat kokonaan pois. Älä vahingossakaan lipsauta brändiä, omaa persoonaa tai näkemystä sekaan. Ja varokin herättämästä mielenkiintoa! Vaatimattomasti ja anteeksipyydellen vaan sen enempää väritellen. Turha sitä nyt on suurempaa melua projektistaan pitää.
3. Älä löydy netistä tai somesta
Nykypäivänä onnetonkin viestintä voi vahingossa tuottaa tulosta, jos tietoa on helposti löydettävissä nettisivuilta tai somesta, varsinkin jos hakukoneoptimointi on sattumankaupalla onnistunut ja projektisi pompsahtaa hakulistan kärkeen. Paras tapa välttää tämä on jättää internetti sikseen ja lykätä ilmoitus lankapuhelinnumerolla varustettuna tiiliskivenpaksuiseen puhelinluetteloon. Jos kuitenkin jo löydyt netin ihmemaasta, älä päivitä sisältöä ja jos päivität, käy jatkuvaa yksinpuhelua. Älä välitä siitä, että some on sosiaalinen media. Monologi on myös keskustelua eli höpöttele itseksesi sen enempää yleisöä osallistamatta. Varo vuorovaikutusta. Jatkuva sisällön päivittely on turhaa. Jos esimerkiksi hinnasto löytyy vielä markoissa, ollaan oikeilla jäljillä. 4. Kielioppikämmit ja simppelit yhdys sana virheet kilpailuetuna.
Miksi kirjoittaa oikein, jos viesti kuitenkin menee perille? Joutui tekstin lukemaan sitten kolme tai kahdeksan kertaa. Koko 3.luokan äidinkielentunnit yhdyssanaharjoituksineen muutenkin ihan tuulestatemmattuja. Jöötintärkeät pilkunkuksijat. Jos projektisi ei liity oikeinkirjoitukseen tai äidinkielenhankkeisiin, ei ole mitään väliä, millaisella kieliasulla viestintää hoidetaan. Vaikutelmasta ja uskottavuudesta viis, käytä aikasi johonkin muuhun kuin oikeamuotoisten kieliasujen googlailuun. Esimerkiksi nokkahuilunsoittoon tai johonkin muuhun, mitä jo kolmosluokalla opeteltiin.
Vrt. Mitä ulkonäkösi kertoo sinusta


5. Mokan sattuessa kiistä kaikki, salaile ja unohda
vs. Tunnista – tunnusta – ratko – ota opiksi – siirry eteenpäin
Helpot portaat täydelliseen kriisiviestintäkatastrofiin:
salaa ja kiistä julkisesti
muuttele ja mutkistele tarinaa
vastaa kärkkäästi tunnekuohussa mahdolliselle palautteenantajalle, muista myös syytellä ja mennä asiattomuuksiin
puolustele
heitä bensaa liekkeihin some-keskusteluissa
mene kantaaottamatta eteenpäin, äläkä enää ikinä palaa aiheeseen
Ja näin. Kriisi ja klikkiotsikot CHECK ✓ .
Esimerkkejä epäonnistuneesta kriisiviestinnästä pompsahtelee tasaisin väliajoin Suomesta ja maailmalta otsikoihin. Joskus kierrokset voivat yltyä asiakkaan tai yhteistyökumppanin antamasta kritiikistä, työntekijän tai projektiporukan mokasta, epäkorrektista viestinnästä, silkasta kiusanteosta tai jostain muusta ristiriidasta.
Viimesyksynä housut kintuissa yllätettiin mm. Makian (HS 6.10.2019 Helsinkiläisen pursiseuran logoa muistuttava kuvio päätyi Makia Clothingin mallistoon, pursiseura kummastelee vaateyrityksen toimintaa) viestintätiimi. Vuonna 2013 jenkkiläisen mediayhtiön PR-työntekijän twiitti sai isomman kaliberin mittasuhteet ja hyvinkin raivoisan vastaanoton. Tämä johti luonnollisesti kenties maailman nopeimpiin potkuihin. No, mitä muuta voi odottaa twiitillä: "Going to Africa. Hope I don't get AIDS. Just kidding. I'm white.". Että näin. Tästä lisää Iltasanomien jutussa.
Päätän tämän viestintäpaasaukseni vanhaan täysin kyseenalaiseen sanontaan: "älä tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon”. #LapinAMK #unelmaonnesta
❤OH